Cum au revenit pe scenă păpușile de mână/marionetele?

Multe dintre aceste tradiții cu păpuși au dispărut, fiind înlocuite de un suflu nou, care permite un număr mai mare de expresii faciale, o varietate mai extinsă și o chemare mai largă la public. Dacă în trecut teatrele de păpuși erau destinate exclusiv adulților, în zilele noastre copiii sunt cei care se bucură de giumbușlucurile micilor actori, care au preluat nu numai teatrele și spectacolele picilor, dar se folosesc acum cu succes și în educație, terapie, comunicare, religie și petrecere a timpului liber.Multe culturi au avut de-a lungul timpului un model de păpușă-marionetă pe care au transmis-o din generație în generație. Păpușile siciliene erau un fel de marionete supradimensionate folosite în teatre; englezii s-au distrat mult timp cu păpușile de mână – dintre care cele mai celebre au fost Mister Punch și Judy, iar japonezii au folosit cu predilecție păpușile Bunraku, un fel de marionetă manevrată de trei oameni.

Poveștile și educația au căpătat o nouă dimensiune prin adăugarea păpușilor de mână, care au succes atât pentru copiii care le privesc, cât și pentru adulții care le folosesc. Ideile și emoțiile pot fi exprimate auditiv și vizual, iar păpușile îi învață pe copii concepte cum sunt sunetele, numerele, cuvinte noi, propoziții, fraze etc.Popularitatea păpușilor marionetă a fost favorizată și de intrarea acestora pe piața audiovizuală, în școli – fiind folosite cu succes în diferite programe de învățare, în biblioteci, în centre de recreere și în tot felul de alte instituții.

Cu avansul inevitabil și rapid al computerelor pe piața media, remarcăm și o nevoie tot mai mare de exprimare umanistică în artă, iar păpușile reușesc asta cu succes, dezvoltând exprimarea și creativitatea individuală.

Datorită apariției lor televizate tot mai frecvente (amintiți-vă de Muppets https://www.youtube.com/watch?v=tgbNymZ7vqY, de Jeff Dunham cu al său  Achmed the Dead Terrorist https://www.youtube.com/watch?v=GBvfiCdk-jc, de Sesame Street https://www.youtube.com/watch?v=783EsrHchXA etc.) și de o conștientizare tot mai mare a acestora din partea publicului, gustul pentru păpușile marionetă a crescut la niveluri record. Pentru prima dată în istorie, arta ventrilocilor a căpătat o recunoaștere internațională, în special în țări ca Marea Britanie, Arabia Saudită, sau Japonia, avându-i pe Kermit și Miss Piggy ca principali ambasadori.

Având astfel succesul asigurat, povestitorul beneficiază de o audiență receptivă, dornică deja să beneficieze de o experiență cu păpuși. Iar copiii sunt cei mai fericiți și prin urmare cei mai receptivi, atunci când păpușile fac introducerea în zone mai puțin confortabile în mod obișnuit – cum sunt cititul, învățarea, povestirea…

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Vizitand acest site, acceptati utilizarea cookie-urilor pentru imbunatatirea calitatii vizitei dvs. si pentru a va putea oferi produse adaptate intereselor dvs.