Știm cu toții cum este atunci când mergem în piață și găsim produsele acelea cu gust, pe care ni-l amintim din copilărie… Așa erau roșiile pe vremea când le culegeam eu direct din curtea bunicii și le mâncam acolo, pe loc, în grădină.
Acum nu mai au roșiile gustul pe care-l aveau altă dată…
Dar ne scapă un lucru: roșiile de atunci erau îngrijite cu dragoste, o vedeam pe bunica în fiecare zi în grădină cum le plivea, le copilea, le uda. Și unde mai pui că uneori mai dădeam și noi o mână de ajutor… ???? De acolo venea și gustul. În rest, roșii mancam și atunci, roșii mâncăm și acum.
Cam la fel stă treaba și cu jucăriile… Jucării lucrate manual = jucării handmade (termenul modern) și cele prelucrate industrial, unde chiar dacă lucrează oameni, implicarea lor este mai degrabă în procesul de producție decât în jucăria propriu-zisă.
Ca să înțelegi despre ce este vorba, trebuie să vezi un om care lucrează o jucărie cu mâna lui – să-i vezi bucuria cu care manevrează instrumentele de lucru, să-i vezi bucuria din ochi atunci când munca se apropie de final și produsul din mâna lui începe să semene cu ceea ce și-a pus în gând… Nici nu contează că materialele cu care lucrează sunt lemn, fire de ață, textile, ceramică, chiar nu este important – dragostea pentru jucăria respectivă însoțește tot procesul de producție. Și chiar vă invit să mergeți să vedeți un astfel de proces de producție atunci când aveți ocazia.
Așa îi văd eu pe meșterii noștri din Atelier în fiecare zi și primesc bucuria lor odată cu fiecare jucărie pe care o scoatem în lume să aibă și alții parte de ea. Sunt o privilegiată! ????
Și mai departe trebuie să vezi fericirea pe chipul copilului care primește jucăria handmade. Chiar dacă ea nu este perfectă, chiar dacă ochișorul drept al păpușii este puțin mai sus decât cel stâng sau șiretul stâng al pantofiorului este mai lung decât cel drept – dragostea cu care meșteșugarul a însoțit jucăria se transmite mai departe.
Așa cum îmi amintesc eu toate rochițele pe care le-am confecționat cu mâna mea pentru păpuși (chiar dacă uneori nici nu semănau a rochițe ????)), așa cum își amintește fratele meu săniuța pe care a facut-o împreună cu bunicul, lucrurile în care este implicată toată făptura omului reușesc să traverseze timpul și să rămână mereu în amintirea noastră. Din zecile de păpuși cumpărate din bâlci nu-mi amintesc niciuna – noroc că aveau rochițe ????))
Nici nu este greu să fabrici jucării – ar trebui să încerci și tu din când în când asta cu piticul tău. Te ajută materialele pe care le găsești prin casă: hârtie, foarfecă, carton, lipici… Sigur te pricepi măcar la origami de bază – broscuțe, bărcuțe, avioane. Dacă nu, gasești tutoriale pe Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=C1DMJmqISqI
https://www.youtube.com/watch?v=s2BxA3yBNIM
https://www.youtube.com/watch?v=1Dz7ekC8aKI
Și poți cu siguranță să experimentezi cu jucăriile produse de meșterii noștri locali, autentici. Știu, este greu să ajungi la ei, lucrările lor nici nu se găsesc peste tot pe internet, dar merită să depui puțin efort să ajungi la ei. Îi gasești uneori prin târguri, la bâlciuri (atunci când ajungi în localitățile mai mici), iar de curând au început să mai vină și prin orașele mari, atunci când sunt invitați la târguri ocazionale (de Crăciun, de Mărțișor…). Nu găsești două lucruri la fel pe tarabele lor și frumusețea jucăriilor îi încântă deopotrivă pe cei mici și pe cei mari.
Nu pot decât să mă bucur atunci când văd că și tinerii încep să creadă în produsele handmade – am cunoscut mulți care din pasiune au început să scoată „de la naftalină” tradiții aproape uitate – fete care au redescoperit țesutul, împletitul, croșetatul, băieți care au pus mâna pe rindea și ciocan – iar rezultatele te umpu de încântare! Mie cel mai mult îmi plac jucăriile, dar nu trebuie să ne rezumăm la atât. Pe ei îi găsești acum pe facebook și instagram – fă o căutare!
Pentru culoare, însoțesc aceste rânduri cu imagini din Atelierul nostru de croșetat, dar experimentați, vă rog, oriunde mergeți produsele create de meșterii români – chiar merită atenția, bucuria și aplecarea noastră.
Aștept să-mi scrieți și să-mi împartășiți experiențele voastre și ale piticilor voștri cu jucăriile handmade.
Iar dacă aveți privilegiul de a mai avea încă bunici la țară care cultivă în continuare roșii în grădină, să vă gândiți și la noi atunci când mergeți la cules ????
În speranța că v-am deschis apetitul pentru avioane din hârtie,
Vă salut pe toți,
Pishppy